Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ


ΛΕΥΚΕΣ
Αθήρι, Αηδάνι, Ασύρτικο, Βαρδέα, Βηλάνα, Βιδιανό, Γουστολίδι, Δαφνί, Ζακυνθινό, Κακοτρύγης, Κανελάτος, Κυδωνίτσα, Λαγόρθι, Μαλαγουζιά, Μπατίκι, Μονεμβασιά, Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Κεφαληνίας, Μοσχάτο Ρίου, Ντεμπίνα, Παύλος, Ροκανιάρης, Ροδίτης, Ρομπόλα

Ασύρτικο

Το Σταφύλι
Κωδικός Ποικιλίας: 11013
Λατινική Ονομασία: Assyrtiko
Συνώνυμα:
Περιοχές Καλλιέργειας: Κυκλάδες κυρίως Σαντορίνη καθώς και Μήλος, Πάρος, Νάξος. Κατόπιν καλλιεργήθηκε στην Χαλκιδική και σήμερα υπάρχουν αμπελώνες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα(οι σημαντικότεροι σε Βοιωτία, Αττική)
Φυτό: Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική ανθεκτική στις ασθένειες και την ξηρασία. Σταφύλια μεγάλα πυκνά, φλοιός κιτρινόχρυσος ή λευκοπράσινος. Τρύγος από μέσα Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου.
Το κρασί: Λευκό κρασί με υψηλό αλκοολικό βαθμό και μεγάλη οξύτητα, πλούσιο σε σώμα, χαρακτηριστικό έντονο άρωμα, ευοξείδωτο. Ειδικά κρασιά: Νυχτέρι, Vinsanto. Συμμετέχει σε οίνους ΟΠΑΠ(Σαντορίνη, Πλαγιές Μελίτωνα) και πολλούς Τοπικούς Οίνους
==========================
Βαρδέα


Το Σταφύλι
Κωδικός Ποικιλίας: 11015
Λατινική Ονομασία: Vardea
Συνώνυμα:
Περιοχές Καλλιέργειας: Λευκάδα
Φυτό:
Το κρασί: Λευκό κρασί με χρυσοκίτρινο χρώμα Ισορροπία αλκοόλης οξύτητας, σώμα, επίγευση, έντονο φρουτώδες άρωμα
--------------------------------------------------------

Βηλάνα

Το Σταφύλι
Κωδικός Ποικιλίας: 11016
Λατινική Ονομασία: Vilana
Συνώνυμα: Βελάνα
Περιοχές Καλλιέργειας: Κρήτη κυρίως στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου
Φυτό: Φυτό ζωηρό, πολύ παραγωγικό σχετικά ευαίσθητο σε ασθένειες. Σταφύλια μέτρια, φλοιός κιτρινόλευκος. Τρύγος μέσα με τέλος Σεμπέμβρη.
Το κρασί: Λευκό κρασί με κανονικό αλκοολικό βαθμό σε αρμονία με την οξύτητα. Ευχάριστη γεύση, λεπτό άρωμα. Συμμετέχει σε Οίνους ΟΠΑΠ ( Πεζά, Σητεία ) και πολλούς Τοπικούς Οίνους
--------------------------------------------

Κανελάτος


Το Σταφύλι
Κωδικός Ποικιλίας: 13244
Λατινική Ονομασία: Kanelatos
Συνώνυμα: Ροδίτης Κανελάτος
Περιοχές Καλλιέργειας: Μέγαρα
Φυτό: Κλώνος του Ροδίτη, τρύγος μέσα Σεπτέμβρη.
Το κρασί: Λευκό κρασί με πολύ ιδιαίτερο άρωμα κανέλας

---------------------------------------------------------
Συνεχίζεται



ΕΡΥΘΡΕΣ

Αγιωργήτικο, Βερτζαμί, Βλάχικο, Κολινιάτικο, Κοτσιφάλι, Λημνιό, Λημνιώνας, Λιάτικο, Μπεκάρι, Μαύρο Μεσηνικόλα, Μανδηλαριά, Μούχταρο, Ξυνόμαυρο, Ρωμέικο, Φωκιανό

















































ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ












ΛΕΥΚΕΣ












Sauvignon Blanc, Chardonnay, Trebbiano(Ugni Blanc), Traminer













ΕΡΥΘΡΕΣ












Cabernet, Merlot, Syrah, Grenache Rouge, Cabernet Franc, Carignan

==========================================================

Viognier : ένα μυθικό κρασί


Η σπάνια και εξαιρετική ποικιλία λευκού σταφυλιού Viognier ήλθε από το Condrieu, δίπλα στις όχθες του Ροδανού.
Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε για να μας χαρίσει την πλούσια γεύση και το μεθυστικό του άρωμα.

Η καλλιέρνεια του Vio4nier δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η «δύσκολη» αυτή ποικιλία δεν ταιριάζει σε βιαστικές, άμεσες και μεγάλες εμπορικά οινο­ποιητικές προσδοκίες. Η ισχνή παγκόσμια παραγω­γή του δείχνει ότι χρειάζονται αμπελουργοί με γνώ­σεις, μεράκι και επιμονή για να ασχοληθούν μ' αυ­τήν την ποικιλία που η απόδοσή της είναι μικρή και η παραγωγή της απρόβλεπτη. Το αποτέλε­σμα, όμως, είναι ένα λευκό ξηρό κρασί με πλούσιο σώμα και αρώματα που δύσκολα πε­ριγράφονται: αχλάδι, ροδάκινο, βερίκοκκο, βιολέτα, ακακία... ένας ολόκληρος καλοκαιρι­νός κήπος στο ποτήρι!
Η καλύτερη στιγμή του έρχεται μετά 2 - 3 χρόνια και επιδέχεται περαιτέρω παλαίωση, θυσιάζοντας όμως κάτι από την φρουτώδη, ιδιαίτερη ποικιλιακή του γεύση. Η πολύ μικρή έκταση του αμπελώνα του Condrieu, λίγα χι­λιόμετρα από τη Λυών, και κατά συνέπεια η ελάχιστη παραγωγή, κάνουν τα Viognier σχε­δόν μυθικά κρασιά, ιδιαίτερα αγαπητά στους απανταχού οινόφιλους.
H ποικιλία εγκλιματίστηκε σχετικά εύκολα στα ελληνικά εδάφη ,απαιτεί όμως γνώση μεράκι και προσοχή .
Οινοποιήται συνήθως με τον κλασικό τρόπο: ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές η , η ζύμω­ση και η ωρίμαση γίνεται σε δρύινα βαρέλια, ενώ μπορεί να μείνει με τις οινολάσπες για αρ­κετούς μήνες. Ολοι οι παραπάνω λόγοι κάνουν τη διάρκειά του στο χρόνο πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν των κρασιών που. Το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό κρασί που έτυχε της αποδοχής των οινοφίλων



------------------------------------------
ICEWINE
Ο γλυκός χρυσός του πάγου


Δεν είναι απλώς ένας «επιδόρπιος οίνος». Είναι το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό στην κατηγορία του, ένα δώρο για τους εραστές του κρασιού.


Παρ' όλο που το πρώτο Icewine (Eίswein στα Γερμανικά , πάγος κρασί στα Ελληνικά) στον κόσμο, σύμφωνα με κοινά αποδε­κτές πηγές, φτιάχτηκε στην Γερμανία το 1794, η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή σήμερα είναι μια χώρα του Νέου Κόσμου στην αντίπερα όχθη του Ατλα­ντικού Ωκεανού. Ο Καναδάς.Το Icewίne ξεπρόβαλε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον Κανα­δά, σαν ένα χαρακτηριστικό νέο είδος επιδόρπιου κρασιού, φτιαγμένο μόνο από οινοπαραγωγούς που επιθυμούν να πάρουν μεγάλα ρίσκα στους αμπε­λώνες τους. Στη Γερμανία και τις υπό­λοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το συγκεκρι­μένο κρασί μπορεί να παραχθεί μόνο από συγκεκριμένες σοδιές όταν και αν ο χειμώνας φτάσει πολύ νωρίς. Ωστόσο, οι παγεροί καναδέζικοι χειμώνες και οι δυνατές ποικιλίες σταφυλιών στους καναδικούς αμπελώνες επιτρέπουν στους οινοπαραγωγούς να παράγουν ετησίως σχεδόν δύο εκατομμύρια μπου­κάλια (375 ml το μπουκάλι) Θεαματι­κών και «μεγάλων» icewines.
Το 1989, το Icewine του Inniskillίn έλαβε τα πρώτα διεθνή διαπιστευτήρια για τα καναδέζικα Icewine όταν στην έκθεση κρασιού Vinexpo στο Bordeaux το 1991, κέρδισε το σπουδαίο βραβείο Grand Prix d' Honneur για το καλύτε­ρο γλυκό κρασί.

Η διαδικασία παραγωγής

Το να φτιάχνεις Icewine δεν είναι μια απλή απόφαση και συνεπώς από­πειρα, δεδομένης της επίπονης αργής ζύμωσης αυτού του γεμάτου σάκχαρα χυμού. Σύμφωνα με την Vintners Quality Α1lίαηιe of Ontario (VQAO} - νομοθετικό σώμα για την ονομασίας προέλευσης- το Icewίne πρέπει να προ­έρχεται από μία ή περισσότερες ποικι­λίες (λευκές: Riesling, Gewürztraιniner, Chenin Βlanc, κόκκινες: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) ή από την γαλλική υβριδική ποικιλία Vidal. Τα σταφύλια, έχοντας ωριμάσει πλήρως τον Οκτώβριο, αφήνονται ανέγγιχτα πάνω στα αμπέλια, κάτω από ένα μαν­δύα από προστατευτικό δίχτυ, μέχρι την πρώτη μεγάλη παγωνιά του καναδικού χειμώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κρασιά έχουν ήδη πάρει μπρούτζινο χρώμα και έχουν με φυσικό τρόπο αφυδατωθεί από τα συστατικά τους. Γίνονται γλυκύτερα και πλουσιό­τερα, προσθέτοντας χάρη στη συγκέ­ντρωση της γεύσης και των αρωμάτων, σάκχαρα και οξέα στο μούστο. Η περίοδος της συγκομιδής στο Οντά­ριο, στη χερσόνησο του Καναδά, ξεκι­νά όταν η Θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -10°C για πάνω από 24 ώρες και ποικίλλει από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου. Οι ρώγες παγώνουν και το δύσκολο εγχείρημα της συγκομιδής με τα χέρια, που συχνά γίνεται νύχτα, ξεκινά ενώ αμέσως ακο­λουθεί η συμπίεση που δίνει σαν απο­τέλεσμα ένα γλυκό νέκταρ. Ο αλκοολικός βαθμός δεν πρέπει να είναι κάτω από 7,5% και πάνω από 14,9%.

Αρμονία ισορροπία και εκλεκτές γεύσεις

Η υπογραφή ενός σπουδαίου icewine είναι η ισορροπημένη ένταση μεταξύ της γλυκύτητας και της οξύτητας, ενώ υπάρχει ένα πολύ αρωματικό μπουκέ­το και ένα βάθος γεύσεων και εκλεκτών αρωμάτων τροπικών φρούτων, καραμέλας, σιροπιού από σφεν­δάμο, ξερών φρούτων και μελιού και μια κοφτερή ζωντανή επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Το Vidal και το Riesling είναι οι δύο συνηθέστε­ρες ποικιλίες από τις οποίες παράγεται το ice wine. Σε γενικές γραμμές, τα Vidals χαρακτηρίζονται από αισθησιακά αρώματα και αμύθητο μπουκέτο φρού­των που οδηγεί απ' ευθείας στην παλέτα. Η ευρύτητα των γεύσεων και των αρωμάτων των Vidals είναι απόρροια του τυπικού χειμώνα του Οντάριο, με διαδοχικά στοιχεία την ήπια παγωνιά και την τήξη πριν από το δριμύ ψύχος. Τα Riesling τείνουν να έχουν ελαφρώς πιο εξευγενισμένο μπουκέτο και πιο ενδιαφέροντα επίπεδα γεύσεων. Υπάρχει επίσης και μια ποιοτική διαφορά στην οξύτητα των δύο ποικιλιών με το Rieslίng να έχει μεγαλύτερη φινέτσα, πιο συμπαγή δομή και καλύτερη δυνατότητα παλαίωσης Τα Icewines που παράγονται από κόκκινα κρασιά Cabernet Franc ή και ακόμη πιο σπάνια από Cabernet Sauvignon έχουν αχνό κόκκινο χρώμαι ακολουθείται από φρέσκα, ζωντανά αρώματα φράουλας και κερασιού. Τα εκχυλίσματα από τις φλούδες των σταφυλιών προσδίδουν μιαν άλλη διάσταση στη γεύση με κρεμώδεις, μελένιες γεύσεις ώριμων σύκων και αχλαδιού.
Το icewine μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια ανάλογα με την ποιότητα του τρύγου. Πρέπει να καταναλώνεται κρύο (5° - 6° C) μόνο του ή συνοδεύοντας γλυκά με βάση τα φρούτα αλλά ακόμα και με αποξηραμένα καλοκαιρινά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια. Η ουσία των κρασιών έχει να κάνει με την απόλαυση και το μοίρασμα γι‘αυτό μικρή ποσότητα διαρκεί πολύ. Ενα ειδικά σχεδιασμένο ποτήρι από την Riedel ενισχύει τη γεύση αλλά βοηθάει και την εκτίμηση των αρωμάτων Είναι πραγματικά ένα νέκταρ των θεών και χειμωνιάτικο δώρο στους εραστές του κρασιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: